menu

Pesto paprykowe- pesto z pieczonej papryki

Kolejna propozycja szybkiego i bardzo aromatycznego sosu, który w połączeniu z makaronem daje nam świetne i szybkie danie. Super sprawdzi się też jako dodatek np. do grzanek. A do tego ten śliczny, ciepły kolor- cudowności:)



Składniki:
pesto paprykowe, pesto z pieczonej papryki2 średniej wielkości papryki czerwone
4-5 suszonych pomidorów z oleju
łyżka orzeszków piniowych
50g parmezanu
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sól morska
pieprz świeżo mielony

















Sposób przygotowania:
Paprykę myjemy, suszymy i w całości wkładamy do rozgrzanego do 200stopni piekarnika- opiekamy
skórkę tak by miejscami była przypieczona- dzięki temu warzywo bardzo łatwo obrać. Paprykę studzimy, obieramy i oddzielamy od pestek. W kubku blendera umieszczamy kawałki pieczonej papryki, obrany czosnek, kawałki parmezanu, pomidory, orzeszki piniowe oraz oliwę i całość blendujemy. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy jeszcze oliwy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja najbardziej lubię wymieszać pesto z makaronem i dodać do tego posiekaną natkę pietruszki:) Gotowe!


Smacznego:)

comercialTest

5 komentarzy:

  1. UWielbiam, dziś oglądałam w sklepie - drogie jak cholera, a w dodatku z Ecoś!

    OdpowiedzUsuń
  2. W moim piekarniku praktycznie co drugi dzień pieką się papryki bo cieszą się ogromnym powodzeniem. Chętnie spróbuję tego sosu bo zapowiada się bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)