Jeśli choć czasami zaglądacie na bloga to mogliście zauważyć, że bardzo lubię wszelkie wariacje na temat pesto. Począwszy od k
lasycznego, z bazylią, poprzez czerwone,
z suszonych pomidorów, a na
pesto z pieczonej papryki skończywszy. Dzisiaj Kolejna wariacja, tym razem na bazie rukoli oraz prażonych nasion słonecznika. Dla mnie bomba! Idealnie wyważone smaki, aromatyczne i o pięknym kolorze( czy już gdzieś wspominałam, ze zieleń to mój ulubiony kolor?:) ). Moje rukolowe pesto po części zostało zjedzone z makaronem a pozostała cześć została przeznaczona na grzanki- pycha! Ale pesto to nie tylko makaron czy grzanki- fajnie smakuje też np.
jako farsz do mięska! Zachęcam zatem do eksperymentowania z tym cudem:)
Składniki:
70g rukoli
2 łyżki nasion słonecznika
łyżka startego sera grana padano
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na suchej patelni lekko prażymy słonecznik. gotowe ziarna słonecznika zdejmujemy z patelni i odstawiamy
do przestudzenia. W kubku blendera umieszczamy listki rukoli, ser, ząbek czosnku, sok z cytryny, ostudzony słonecznik oraz trochę oliwy. Całość blendujemy. jeśli masa jest zbyt gęsta, ciężko się blenduje- dolewamy jeszcze oliwy, w razie potrzeby czynność powtarzamy do skutku.. Gdy sos nabiera kremowej, gęstej konsystencji i jest jednolity dodajemy sól i pieprz do smaku i ponownie całość miksujemy. Gotowe!
Smacznego:)
Przepis jest MÓJ- wszystko jest w lodóweczce :)
OdpowiedzUsuńdo dzieła zatem:) Napisz jak wyszło:) Pozdrawiam:)
UsuńHm... moje wygląda jak kopciuszek w porównaniu z tym co zaprezentowałaś :((
OdpowiedzUsuńSkad masz taki piekny sloiczek ??/
OdpowiedzUsuńKupiłam w zwykłym sklepiku z rzeczami do domu:)
Usuń39 yr old Programmer Analyst II Valery Hurn, hailing from Rimouski enjoys watching movies like Catch .44 and Ghost hunting. Took a trip to Madriu-Perafita-Claror Valley and drives a Mercedes-Benz 540K Spezial Coupe. wazne zrodlo
OdpowiedzUsuń