Składniki( na tortownicę 19cm średnicy):
5-6 średnich jabłek1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki krupczatki
1 żółtko dużego jajka
1/3 szklanki cukru pudru
1/2 kostki masła
2-3 łyżki cukru( opcjonalnie- gdy jabłka są kwaśne)
cukier puder do dekoracji
masło do wysmarowania formy
Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną, krupczatkę, żółtko, cukier puder oraz masło zagniatamyna jednolite ciasto. Z ciastaformujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Jabłka obieramy i kroimy w sporą kostkę. Gdy ciasto się schłodzi na dno wysmarowanej masłem formy trzemy na grubych oczkach tarki około 1/2 ciasta. Na warstwę ciasta rozkładamy jabłka i jeśli tego wymagają posypujemy je cukrem. Na wierzch zcieramy resztę ciasta. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasto studzimy i opruszamy cukrem pudrem. Gotowe!
Smacznego:)
no no Twoja szarlotka wygląda pięknie. Aż chce się ją zjeść, a jeszcze bardziej upiec :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cie Doris,
Olinka - Smakowy Raj
Warto się skusic i upiec, bo jest swietna:)
UsuńRównież pozdrawiam:)
ojej, zmiana wystroju :] ładnie, tak czysto i schludnie.
OdpowiedzUsuńpyszna szarlotka, a wiesz, że ze szkoły do Ciebie to mam kawałeczek.. uważaj, jak wpadnę Cie odwiedzić!
Karmelitko zmiana już od jakiegoś czasu:)Zapraszam:) Jakby co daj znać- upiekę szarlotkę:))
UsuńCieszę sie -i dziekuje WAM KOCHANI ? smacznego ...PYSZNOSCI !
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na weekendowy wypiek. Z pewnością się pokuszę, bo nie ma nic piękniejszego jak zapach ciasta w te mroźne wieczory.
OdpowiedzUsuń