Składniki( na tortownicę 19cm średnicy):
spód:1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 kostki masła
2 łyżki cukru pudru
łyżka jogurtu naturalnego
masa serowa:
500g serka philadelphia
2 żółtka jajek
1/2 szklanki drobnego cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
polewa:
70ml śmietanki 30%
100g krówek mlecznych
dodatkowo: łyżka kaszki manny
do dekoracji:
świeże truskawki
Sposób przygotowania:
Składniki na spód zagniatamy w jednolitą masę, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na około45 minut. W wyłożonej papierem do pieczenia foremce równomiernie rozgniatamy schłodzone ciasto. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 180 stopniach przez około 10 minut. W międzyczasie łączymy ze sobą na jednolitą masę wszystkie składniki masy serowej. Na podpieczony spód wysypujemy równą warstwą kaszkę mannę. Na kaszkę wykładamy masę serową i wygładzamy jej powierzchnię. Serniczek pieczemy najpierw przez 15 minut w 180 stopniach, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy około godziny( aż masa się zetnie). Studzimy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego schłodzenia. Przed podaniem przygotowujemy polewę krówkową: w rondelku rozpuszczamy krówki w śmietance i odrobinę całość gotujemy na wolnym ogniu by masa zgęstniała. Mój sernik udekorowałam dodatkowo truskawkami. Gotowe!
Smacznego:)
mmm... krówkowa polewa!
OdpowiedzUsuńnajlepsza!:)
UsuńAle pyszności, mniam!
OdpowiedzUsuń