menu

Szare kluski, czyli kluski z ziemniaków

Znacie to danie? Dla mnie to kolejny ze smaków dzieciństwa, albo smaków kojarzących mi się z rodzinnym domem:) Szare kluski jada się chyba nie tylko w Wielkopolsce, ale na pewno tylko tu niektórzy znają je pod nazwą kluchy na pyrach:) U mnie jada się je jako osobne danie, okroszone boczkiem i cebulką z dodatkiem gotowanej marchewki albo z zasmażaną kapustą. Wiem jednak, że są fani dodawania ich do czerniny:)


szare kluski, kluski z ziemniaków, ziemniaczane kluseczki


 

Składniki:

1 kg ziemniaków
około 2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
sól
pieprz
200g boczku wędzonego
1 cebula
łyżka smalcu





Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy, myjemy i albo zcieramy na najdrobniejszych oczkach tarki albo kroimy na
kawałki i rozdrabniamy na gładki mus przy pomocy robota kuchennego. Do masy ziemniaczanej dodajemy jajko oraz mąkę. W zależności od tego jak dużo wody zawierają ziemniaki musimy dopasować ilość mąki- masa po dodaniu mąki powinna być kleista w konsystencji. Na koniec masę solimy do smaku. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i przy pomocy łyżki rzucamy porcje ciasta do wrzątku. Kluski są gotowe po kilku minutach od wypłynięcia na powierzchnię( zależy to od tego jakie duże są). Następnie kluski hartujemy wodą, odcedzamy i przesmażamy z pokrojonym boczkiem, cebulką na smalcu. Pod koniec smażenia kluski przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem:) Gotowe!



Smacznego:)

comercialTest

13 komentarzy:

  1. O rajciu uwielbiałam te kluchy i zapomniałam o nich.Mój dziadek je robił dla mnie ,fajnie że przypomniałaś o nich:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też je bardzo, bardzo lubię:) I widzę, że nie tylko u mnie są pełne rodzinnych skojarzeń:)

      Usuń
  2. Oo, właśnie ostatnio u nas były! :D O czerninie nie wiedziałam, ale brzmi to jednak nieco...porażająco. Chyba wolę je solo ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak ja kocham te kluski !! Nawet sobie nie wyobrażasz jak się cieszę że umiesciłaś ten przepis - moja mama robi świetne, ale jak jej się pytam o przepis to mi zawsze mówi na oko i jak ostatnio ( hmmm 5 lat temu :/ ) próbowałam je zrobic wyszła mi woda z mąką haha. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wszystko kwestia tego ile wody zawierają w sobie ziemniaki- jeśli uznasz, że masa jest zbyt rzadka po prostu dodaj więcej mąki:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Tak, tak, te kluski są wspaniałe! U mnie sie na nie mówi "żelazne kluski". Uwielbiam :)
    Dziekuje za przypomnienie, pewnie niedługo zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychota - Uwielbam te kluseczki ,ale zapomniałam jak się je robi. Dziękuje za przepis.Pozdrawiam gorącą :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na kociewiu te kluchy nazywają się "GOLCE" przepis ten właśnie. Są cudnie pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. zaraz zjem te zdjecie ;p

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszota z dzieciństwa u nas nazywano je katulaki pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale ciekawa nazwa. To Wasza domowa czy bardziej regionalna?

      Usuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)