Składniki( forma 37x26cm):
5 arkuszy ciasta filo50g masła
4 małe jabłka
150ml śmietanki 30%
2 jajka
1/2 szklanki cukru drobnego
łyżka domowego cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
Jabłka myjemy, wydrążamy gniazda nasienne, ale tak by jabłka pozostały w całości i kroimy je nacienkie plasterki. Masło rozpuszczamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia i kolejno wykładamy: arkusz ciasta filo, warstwa masła( smarujemy pędzelkiem). Śmietankę, jajka, cukier oraz cukier waniliowy łączymy przy pomocy trzepaczki na jednolitą masę i wylewamy na ciasto. Na koniec układamy warstwę jabłek( tak jak dachówki, by na siebie nachodziły). Całość pieczemy około 12-15 minut w 200stopniach. Przed podaniem tartę posypałam cukrem pudrem. Gotowe!
Smacznego:)
Mmm na cieście filo - rewelka :)
OdpowiedzUsuńobłędne ;d
OdpowiedzUsuńJeny, wygląda wspaniale :) Ja ostatnio też preferuję typ ciasta "bez wychodzenia z domu", ale ostatnio skończył się cukier, a to już stanowiło poważny problem ;)
OdpowiedzUsuń