menu

Zupa dyniowo- pomidorowa

Pomysł na zupę zrodził się w prosty sposób:) Pozbywam się zapasów z zamrażalnika i tym razem padło na dynię:) Nie miałam jednak ochoty na klasyczną zupę z samej dyni, w kremowym wydaniu. Dla przełamania słodyczy i delikatności dyni dodałam pomidory z puszki- wyszła pyszna, lekka zupka!


przepis na zupę dyniowo- pomidorową, zupa z dyni i pomidorów



Składniki( na 4 porcje):

500g dyni ( u mnie mrożona)
400g pomidorów( jedna puszka)
2 marchewki
1/2 selera
2 pietruszki
2 listki laurowe
3-4 ziarnka ziela angielskiego
łyżeczka suszonego lubczyku
sól
pieprz
3 gałązki świeżego rozmarynu

do podania: jogurt naturalny





Sposób przygotowania:

Dynię rozmrozić i odsączyć( jeśli mamy świeżą ten krok pomijamy) oraz pokroić na kawałki.
Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i włożyć do garnka razem z zielem angielskim, liściem laurowym i lubczykiem- całość zalać około 1,5 l wody. Wywar z warzyw gotować około 45minut na średnim ogniu. Do wywaru dodać dynię- gotować około 10 minut. Na koniec dodajemy pomidory oraz gałązki rozmarynu i gotujemy jeszcze przez około 20 minut. Z garnka wybieramy liście laurowe, ziele angielskie, pietruszkę, seler oraz 1 marchewkę i całość blendujemy. Zupę doprawiamy na koniec solą oraz pieprzem. Wspaniale smakuje podana ze sporą łyżką gęstego jogurtu naturalnego Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

2 komentarze:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)