Składniki( na 4 porcje):
500g dyni ( u mnie mrożona)400g pomidorów( jedna puszka)
2 marchewki
1/2 selera
2 pietruszki
2 listki laurowe
3-4 ziarnka ziela angielskiego
łyżeczka suszonego lubczyku
sól
pieprz
3 gałązki świeżego rozmarynu
do podania: jogurt naturalny
Sposób przygotowania:
Dynię rozmrozić i odsączyć( jeśli mamy świeżą ten krok pomijamy) oraz pokroić na kawałki.Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i włożyć do garnka razem z zielem angielskim, liściem laurowym i lubczykiem- całość zalać około 1,5 l wody. Wywar z warzyw gotować około 45minut na średnim ogniu. Do wywaru dodać dynię- gotować około 10 minut. Na koniec dodajemy pomidory oraz gałązki rozmarynu i gotujemy jeszcze przez około 20 minut. Z garnka wybieramy liście laurowe, ziele angielskie, pietruszkę, seler oraz 1 marchewkę i całość blendujemy. Zupę doprawiamy na koniec solą oraz pieprzem. Wspaniale smakuje podana ze sporą łyżką gęstego jogurtu naturalnego Gotowe!
Smacznego:)
Klasyka w nowej odsłonie ;) Bardzo kuszące! :)
OdpowiedzUsuńo tak, bardzo dobrze ujęte
OdpowiedzUsuń