Składniki:
1/2 kg skrzydełek z kurczaka1 duża marchew
1/2 sporego selera
2 1/2 pęczka koperku
1 listek laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
100ml śmietanki 18%
sól
do podani:
makaron- u mnie pełnoziarniste świderki
Sposób przygotowania:
Umyte skrzydełka, obraną marchew i seler oraz ziele angielskie i liście laurowe wkładamy do garnkai zalewamy 1,5l zimnej wody. Gotujemy wywar około 1 godziny na niewielkim ogniu. Gdy marchewka będzie miękka wyjmujemy ją, lekko studzimy i kroimy w plastry- wrzucamy z powrotem do zupy. Kiedy wywar jest gotowy dodajemy śmietankę oraz posiekany koperek i całość mieszamy. Na koniec doprawiamy solą do smaku. Ja najbardziej lubię z makaronem pełnoziarnistym, ale oczywiście może być też inny:) Gotowe!
Smacznego:)
Koperek zawsze sprawia, że czuje się zapach słońca. Nie mogę już doczekać się świeżej, ogródkowej zieleniny.
OdpowiedzUsuńJa niestety ogródka nie mam, ale całkiem sprawnie rośnie mi parapetowo- balkonowa zielenina:))
OdpowiedzUsuń