menu

Zupa koperkowa z makaronem

Ta zupa to dla mnie lekki powiew wiosny. Duużo aromatycznego koperku i już prawie nie widzę, że za oknem mega zimno:) Wbrew pozorom zupa jest sycąca, a to za sprawą pełnoziarnistego makaronu. Dla mnie świetna zupa!



przepis na zupę koperkową z makaronem, zupa koperkowa z makaronem



Składniki:

1/2 kg skrzydełek z kurczaka
1 duża marchew
1/2 sporego selera
2 1/2 pęczka koperku
1 listek laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
100ml śmietanki 18%
sól

do podani:
makaron- u mnie pełnoziarniste świderki





Sposób przygotowania:

Umyte skrzydełka, obraną marchew i seler oraz ziele angielskie i liście laurowe wkładamy do garnka
i zalewamy 1,5l zimnej wody. Gotujemy wywar około 1 godziny na niewielkim ogniu. Gdy marchewka będzie miękka wyjmujemy ją, lekko studzimy i kroimy w plastry- wrzucamy z powrotem do zupy. Kiedy wywar jest gotowy dodajemy śmietankę oraz posiekany koperek i całość mieszamy. Na koniec doprawiamy solą do smaku. Ja najbardziej lubię z makaronem pełnoziarnistym, ale oczywiście może być też inny:) Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

2 komentarze:

  1. Koperek zawsze sprawia, że czuje się zapach słońca. Nie mogę już doczekać się świeżej, ogródkowej zieleniny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja niestety ogródka nie mam, ale całkiem sprawnie rośnie mi parapetowo- balkonowa zielenina:))

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)