Składniki ( na 6 sztuk):
słoiczek powideł z borówek1/3 kostki masła
1/2 szklanki mąki
1 żółtko jajka
2-3 łyżki cukru pudru
melisa do dekoracji
Sposób przygotowania:
Z masła, mąki, cukru pudru i żółtka wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamydo lodówki na około 45 minut do schłodzenia ciasta. Schłodzonym ciastem wylepiamy foremki do tartaletek (moje mają średnicę 5cm), ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180stopniach około 30 minut- aż tartaletki się zarumienią. Upieczoną bazę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia- dopiero wtedy wyjmujemy ciasteczka z foremek. Wypełniamy każdą tartaletkę solidną porcją powideł i dekorujemy listkiem melisy. Gotowe!
Smacznego:)
Maksymalnie owocowo! To lubię;)
OdpowiedzUsuńOwoce- to jest to:)
OdpowiedzUsuńmmm, ale pycha !
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają te słodkości.
OdpowiedzUsuńKocham borówki
Uwielbiam tartaletki :) Z borówkami jeszcze nigdy nie robiłam, a wprost je uwielbiam! Super, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń