menu

Kurczak glazurowany z sosem sojowym

Takie jedzenie to ja lubię:) Dużo smaków, aromatów i minimum nakładu czasu i energii:) Doskonałe danie dla zabieganych, zapracowanych i leniuszków:) Do kurczaka porcja ryżu i aromatyczny obiad z azjatyckim rodowodem gotowy!



kurczak glazurowany z sosem sojowym, kurczak po azjatycku, przepis



Składniki(na 2 porcje):

4 podudzia z kurczaka
1 marchewka
1/2 cukinii
1/2 pęczka dymki
około 1cm imbiru
2 ząbki czosnku
jasny sos sojowy
ciemny sos sojowy
olej

do podania: ryż



Sposób przygotowania:

W woku rozgrzewamy odrobinę oleju i przesmażamy drobno posiekany czosnek i imbir. Następnie
dodajemy kurczaka i obsmażamy z każdej strony. Obsmażonego kurczaka podlewamy wodą, dodajemy miód i po około łyżce sosów sojowych i podduszamy mięso pod przykryciem przez około 10 minut. Gdy woda w znacznej części odparuje dodajemy pokrojone w słupki cukinię i marchew i ponownie podlewamy odrobiną wody. Gdy woda odparuje, warzywa zmiękną zdejmujemy woka z ognia, dodajemy posiekaną dymkę i mieszamy. Zwykle podaję z porcją ryżu. Gotowe!



Smacznego:)
comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)