Składniki(na 2 porcje):
4 podudzia z kurczaka1 marchewka
1/2 cukinii
1/2 pęczka dymki
około 1cm imbiru
2 ząbki czosnku
jasny sos sojowy
ciemny sos sojowy
olej
do podania: ryż
Sposób przygotowania:
W woku rozgrzewamy odrobinę oleju i przesmażamy drobno posiekany czosnek i imbir. Następniedodajemy kurczaka i obsmażamy z każdej strony. Obsmażonego kurczaka podlewamy wodą, dodajemy miód i po około łyżce sosów sojowych i podduszamy mięso pod przykryciem przez około 10 minut. Gdy woda w znacznej części odparuje dodajemy pokrojone w słupki cukinię i marchew i ponownie podlewamy odrobiną wody. Gdy woda odparuje, warzywa zmiękną zdejmujemy woka z ognia, dodajemy posiekaną dymkę i mieszamy. Zwykle podaję z porcją ryżu. Gotowe!
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)