Składniki( na 2 porcje):
makaron ( u mnie penne)150 ml śmietanki 18%
1/2 czerwonej cebuli
1/2 lampki białego wytrawnego wina
około 50g grana padano
świeże zioła: gałązka rozmarynu, 2 gałązki oregano, kilka listków bazylii
oliwa z oliwek aromatyzowana rozmarynem
sól morska
pieprz
Sposób przygotowania:
Na początku wstawiamy wodę na makaron. W międzyczasie, gdy woda się gotuje siekamy cebulęi szklimy na oliwie. Gdy cebulka jest gotowa zalewamy ją winem i dusimy jeszcze przez moment. Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy makaron. Ser kroimy na małe kawałki. Do cebuli dolewamy śmietankę i dodajemy ser- całość na wolnym ogniu gotujemy aż ser się rozpuści. Zioła siekamy drobno i dodajemy razem z solą i pieprzem na sam koniec do sosu. Makaron odsączamy z wody, polewamy oliwą z rozmarynem i mieszamy z sosem. Gotowe!
Smacznego:)
Mmmm, na makaron w sosie serowo-śmietanowym ochotę mam zawsze... :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda... działa na zmysły ;)
OdpowiedzUsuńPychotka,robiłam i dzisiaj zrobię na obiadek
OdpowiedzUsuńPychotka,robiłam i dzisiaj zrobię na obiadek
OdpowiedzUsuń