Składniki( na 4 słoiczki po około 250ml):
1 kaczka ( miałam taką troszkę ponad 2kg)1/2 butelki białego, wytrawnego wina
3-4 gałązki rozmarynu
2-3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
7-8 ząbków czosnku
sól morska
Sposób przygotowania:
Kaczkę dokładnie czyścimy z pozostałości piór. Odcinamy skrzydła( razem z oczyszczonym z mięsakorpusem można je zamrozić i mamy porcję rosołową). Oddzielamy tłuszcz od mięsa- zdzieramy z kaczki skórę. Tłuszcz kroimy na dość drobne kawałki i w sporym garnku wytapiamy na wolnym ogniu- około 1,5 godziny. W międzyczasie oddzielamy od korpusu piersi i udka. Do roztopionego tłuszczu dodajemy mięso, posiekany czosnek, gałązki rozmarynu, ziele angielskie, liście laurowe i sól- całość zalewamy winem. Dalej dusimy na wolnym ogniu- tak długo aż mięso się nie rozpadnie, a wino nie zostanie zredukowane. Na koniec wyjmujemy liście laurowe, ziele angielskie, łodyżki rozmarynu oraz kości- dokładnie mieszamy rillettes, przy okazji rozdrabniając drewnianą łyżką większe fragmenty mięsa. Nieco przestudzone smarowidło wkładamy do słoiczków, zamykamy i po wystudzeniu przechowujemy w lodówce. Gotowe!
Smacznego:)
brzmi ciekawie! Mam kaczkę w zamrażarce i ją jakoś tak omijałam wzrokiem do tej pory;)
OdpowiedzUsuńkoniecznie wypróbuj Joanno- bo warto! oj warto:)
UsuńNie robiłam nigdy rillettes. Skóra z kaczki jest niepotrzebna? Czy topimy ją razem z tłuszczem?
OdpowiedzUsuńTłuszcz jest przy skórze- topimy więc razem:)
Usuń