Składniki:
ciasto:1/3 kostki masła
1/2 szklanki mąki
żółtko dużego jajka
farsz:
pęczek botwinki
150g sera koziego sałatkowego
1/2 cebuli białej
2 jajka
250ml śmietanki 18%
sól prowansalska
pieprz
Sposób przygotowania:
Zagniatamy składniki na ciasto na gładką, jednolitą masę. Formujemy w kulkę, zawijamy w folięspożywczą i odkładamy do lodówki na około 45minut. W międzyczasie kroimy botwinkę: liście, łodygi oraz buraczki. Cebulę kroimy w dość cienkie półplasterki. Jajka oraz śmietankę i przyprawy mieszamy na gładką masę. Schłodzonym ciastem wygniatamy foremkę i ciasto nakłuwamy widelcem. rozkładamy warstwę z około 1/2 botwinki, następnie warstwę z cebuli, pokruszony ser i kolejną warstwę botwinki- całość zalewamy masą jajeczną. Pieczemy około 45-50 minut w 180stopniach. Gotowe!
Smacznego:)
Widziałam podobny przepis wczoraj w Dzieńdobry TVN :) ale Twoja kusi mnie bardziej :>
OdpowiedzUsuńJak kusi to dobry znak:) A skusić się warto bo pyszna jest:)
OdpowiedzUsuńBardzo inspirujące połączenie:)
OdpowiedzUsuńA jakie smaczne:)
Usuń