menu

Tarta z botwinką i kozim serem

Taka tarta to doskonały pomysł dania obiadowego, piknikowego czy przekąskowego. Super smakuje zarówno jako danie ciepłe jak i danie zimne. Jest sycąca, kolorowa i przepyszna:) Za takie dania kocham sezon wiosenno-letni gdy wszędzie mnóstwo świeżych warzyw i można zdrowo pokombinować:)




tarta, quiche z botwinką i serem kozim, tarta z kozim serem i burakami



 Składniki:

ciasto:
1/3 kostki masła
1/2 szklanki mąki
żółtko dużego jajka

farsz:
pęczek botwinki
150g sera koziego sałatkowego
1/2 cebuli białej
2 jajka
250ml śmietanki 18%
sól prowansalska
pieprz





Sposób przygotowania:

Zagniatamy składniki na ciasto na gładką, jednolitą masę. Formujemy w kulkę, zawijamy w folię
spożywczą i odkładamy do lodówki na około 45minut. W międzyczasie kroimy botwinkę: liście, łodygi oraz buraczki. Cebulę kroimy w dość cienkie półplasterki. Jajka  oraz śmietankę i przyprawy mieszamy na gładką masę. Schłodzonym ciastem wygniatamy foremkę i ciasto nakłuwamy widelcem. rozkładamy warstwę z około 1/2 botwinki, następnie warstwę z cebuli, pokruszony ser i kolejną warstwę botwinki- całość zalewamy masą jajeczną. Pieczemy około 45-50 minut w 180stopniach. Gotowe!



Smacznego:)
comercialTest

4 komentarze:

  1. Widziałam podobny przepis wczoraj w Dzieńdobry TVN :) ale Twoja kusi mnie bardziej :>

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak kusi to dobry znak:) A skusić się warto bo pyszna jest:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo inspirujące połączenie:)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)