Składniki( na porcję dla 3-4 osób):
1 opakowanie ciasta francuskiego3/4 pęczka zielonych, cienkich szparagów
kilka suszonych pomidorów z oliwy
200ml śmietanki 18%
1 duże jajko
50g sera gruyere
100g sera piwnego
sól prowansalska
łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
Szparagi czyścimy i obgotowujemy w wodzie z odrobina soli i cukrem. Po ugotowaniu odsączamyz wody i lekko studzimy. W miseczce mieszamy śmietankę, starte na grubych oczkach sery oraz jajko- doprawiamy solą prowansalską i mieszamy, by masa była jednolita. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy ciasto francuskie i z każdego boku tworzymy margines (około 1,5-2cm), który zawijamy do środka by powstał brzeg tarty. Na spód tarty wykładamy szparagi oraz posiekane pomidory- całość zalewamy równo masą śmietanowo-serową. Pieczemy około 35 minut( aż będzie rumiane) w temperaturze 220 stopni. Tartę można podawać zarówno na ciepło jak i zimno. Gotowe!
Smacznego:)
Pyszna tarta :)
OdpowiedzUsuńMniaaam! :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale,musi nieźle smakować :)
OdpowiedzUsuńOj dawno nie jadłam szpinaku, bardzo chętnie bym się skusiła! Ale jedna uwaga, warto go przegotować z mlekiem. Mało kto pamięta o szczawianach, które niestety w nim są, tak samo jak w rabarbarze! ;)
OdpowiedzUsuńOrciu, w przepisie nie ma szpinaku:) as szparagi:) Pozdrawiam,
UsuńAle przewspaniała tarta! Ślinka cieknie na sam widok :)
OdpowiedzUsuńSame moje ulubione składniki ! Przecudowna :)
OdpowiedzUsuńi moje:) cieszę się, ze przepis się spodobał:)
Usuń