menu

Tarta ze szparagami i suszonymi pomidorami

Piękna pogoda za oknem nastraja pozytywnie! Mam zawsze w takie piękne, ciepłe dni ochotę na szybkie danie, którego przygotowanie zajmuje mało czasu. Idealnym rozwiązaniem jest w takiej sytuacji tarta na bazie ciasta francuskiego. Jako dodatki szparagi, trochę suszonych pomidorów i jest pysznie:)


tarta ze szparagami na francuskim cieście, ser piwny, ser gruyere



Składniki( na porcję dla 3-4 osób):

1 opakowanie ciasta francuskiego
3/4 pęczka zielonych, cienkich szparagów
kilka suszonych pomidorów z oliwy
200ml śmietanki 18%
1 duże jajko
50g sera gruyere
100g sera piwnego
sól prowansalska
łyżeczka cukru




Sposób przygotowania:

Szparagi czyścimy i obgotowujemy w wodzie z odrobina soli i cukrem. Po ugotowaniu odsączamy
z wody i lekko studzimy. W miseczce mieszamy śmietankę, starte na grubych oczkach sery oraz jajko- doprawiamy solą prowansalską i mieszamy, by masa była jednolita. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy ciasto francuskie i z każdego boku tworzymy margines (około 1,5-2cm), który zawijamy do środka by powstał brzeg tarty. Na spód tarty wykładamy szparagi oraz posiekane pomidory- całość zalewamy równo masą śmietanowo-serową. Pieczemy około 35 minut( aż będzie rumiane) w temperaturze 220 stopni. Tartę można podawać zarówno na ciepło jak i zimno. Gotowe!



Smacznego:)
comercialTest

8 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale,musi nieźle smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj dawno nie jadłam szpinaku, bardzo chętnie bym się skusiła! Ale jedna uwaga, warto go przegotować z mlekiem. Mało kto pamięta o szczawianach, które niestety w nim są, tak samo jak w rabarbarze! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Orciu, w przepisie nie ma szpinaku:) as szparagi:) Pozdrawiam,

      Usuń
  3. Ale przewspaniała tarta! Ślinka cieknie na sam widok :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Same moje ulubione składniki ! Przecudowna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i moje:) cieszę się, ze przepis się spodobał:)

      Usuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)