Składniki:
2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej chlebowej1 szklanka ciepłej wody
1/2 kostki drożdży
płaska łyżeczka soli
łyżeczka cukru
10 zielonych oliwek
3-4 pomidory z oliwy
zioła włoskie w młynku
Sposób przygotowania:
W wodzie rozprowadzamy drożdże, sól i cukier. W międzyczasie przesiewamy mąkę do miski. Do
mąki dodajemy zaczyn- ciasto dokładnie zagniatamy aż będzie odchodzić od ręki- jeśli jest zbyt lepkie lekko podsypujemy mąką.Oliwki i pomidory drobno siekamy. Ciasto dzielimy na dwie równe porcje. Jedną zagniatamy z oliwkami, a drugą z pomidorami. Obie porcje ciasta odkładamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut. Wyrośnięte porcje ciasta zagniatamy ponownie i z każdej formujemy 5 równych kuleczek. Kule z ciasta układamy w dwóch przylegających, zlepionych ze sobą rządkach tworząc chlebek. Wierzch smarujemy lekko wodą i oprószamy ziołami. Pieczemy w 200stopniach przez około 30 minut- aż chlebek się zarumieni( do suchego patyczka). Gotowe!Smacznego:)
Taki chlebek jest super! Jeszcze nigdy takiego nie robiłam, koniecznie będę musiała wypróbować... Idealny na grilla, można sobie odrywać po kawałku :)
OdpowiedzUsuńMmm, pychotka! Uwielbiam takie pieczywko :)
OdpowiedzUsuń