Składniki( na 2 porcje):
200g pikantnego chorizo1 średniej wielkości czerwona papryka
1 cebula
2 średnie pomidory malinowy
2 ząbki czosnku
250ml słodkiego porto
łyżka słodkiej mielonej papryki
oliwa do smażenia
natka pietruszki
pieczywo- do podania
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Na oliwę wrzucamy pokrojoną w niewielkie kawałki cebulę i
paprykę oraz rozgniecione ząbki czosnku- całość przesmażamy chwilę. Do warzyw dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę i smażymy jeszcze moment. Zawartość patelni zalewamy winem i dusimy do momentu aż warzywa nieco zmiękną. Pod koniec duszenia dodajemy obrane ze skóry i pokrojone na kawałki pomidory oraz paprykę słodką- mieszamy i dusimy aż pomidory lekko się rozpadną, a sos się zredukuje i zagęści. Podajemy z posiekaną natką pietruszki i pieczywem. Gotowe!
Smacznego:)
O tak, zdecydowanie! Też lubię takie dania. Przyznam, że myślałam, że to coś z burakami, ufff nie :D
OdpowiedzUsuńJak najbardziej nie z burakami:) Ale może się Orciu i do buraków przekonasz:)
UsuńA ja dziś wróciłam do domu z pętem chorizo - tak jakoś mnie naszło, by je do makaronu dodać...
OdpowiedzUsuńchorizo jak dla mnie jest dobre w każdej wersji:) oj zjadłabym z makaronem:)
UsuńTak jak Orcia myślałam, że to buraczane danie :) Lubię buraki, ale jeszcze bardziej lubię chorizo. Pyszna propozycja!
OdpowiedzUsuńJak tak mówicie z tymi burakami to się zaczęłam wpatrywać i w sumie może to i jak buraki wygląda:P Jednak z całą pewnością to jest chorizo, które przejęło czerwień wina:)
Usuń