Składniki( na 3 średniej wielkości słoiczki):
1/2 kg rabarbaru3/4kg truskawek
2/3 szklanki białego cukru
2/3 szklanki brązowego cukru
3 łyżki przyprawy do piernika
Sposób przygotowania:
Umyte i odsączone truskawki obieramy z szypułek, większe sztuki kroimy na pół. Rabarbar myjemy,nie obieramy skórki, kroimy na około 0,5 cm kawałki. Truskawki, rabarbar wrzucamy do garnka i zasypujemy cukrem- dokładnie mieszamy. Zawartość garnka gotujemy na średnim ogniu. Gdy powoli zacznie pojawiać się sok dodajemy przyprawę. Gotujemy do momentu aż rabarbar się rozgotuje. gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych, suchych słoiczków, zakręcamy dokładnie i stawiamy do góry dnem do przestygnięcia. Gotowe!
Smacznego:)
Bardzo ciekawe piernikowe połączenie...
OdpowiedzUsuńmmmmmm musze zrobić :) to będzie idealne uzupełninie do konfitury z limonką ;)
OdpowiedzUsuńSkusiłaś mnie na warsztatach tym smakiem. Konfitura właśnie się gotuje, dałam trochę mniej przyprawy, bo moja jest bardzo intensywna... już pachnie obłędnie.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że Ci smakowała:) Ja jutro zabieram się za kolejną partię:) smacznego:) i pozdrowienia:)
UsuńZrobiona i zdecydowanie godna polecenia. Nie warto się zastanawiać, warto skorzystać z przepisu i zrobić :-)
UsuńZrobione, opisane i opublikowane,oczywiście z linkiem do Ciebie :-) Dziękuję raz jeszcze.
Usuńzaraz będę robić tę pyszną konfiturę!
OdpowiedzUsuń