menu

Konfitura truskawkowo- rabarbarowa z piernikową nutą

Pierwsza w tym roku konfiturowa wariacja popełniona:)To była partia eksperymentalna, ale wyszło tak pysznie, że chyba muszę naprodukować jeszcze kilka słoiczków:) Pierwsze testowanie w połączeniu z tostami francuskimi wypadło cudnie!



konfitura z truskawek i rabarbaru, domowa konfitura owocowa



Składniki( na 3 średniej wielkości słoiczki):

1/2 kg rabarbaru
3/4kg truskawek
2/3 szklanki białego cukru
2/3 szklanki brązowego cukru
3 łyżki przyprawy do piernika






Sposób przygotowania:

Umyte i odsączone truskawki obieramy z szypułek, większe sztuki kroimy na pół. Rabarbar myjemy,
nie obieramy skórki, kroimy na około 0,5 cm kawałki. Truskawki, rabarbar wrzucamy do garnka i zasypujemy cukrem- dokładnie mieszamy. Zawartość garnka gotujemy na średnim ogniu. Gdy powoli zacznie pojawiać się sok dodajemy przyprawę. Gotujemy do momentu aż rabarbar się rozgotuje. gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych, suchych słoiczków, zakręcamy dokładnie i stawiamy do góry dnem do przestygnięcia. Gotowe!



Smacznego:)
comercialTest

7 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe piernikowe połączenie...

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmmmm musze zrobić :) to będzie idealne uzupełninie do konfitury z limonką ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Skusiłaś mnie na warsztatach tym smakiem. Konfitura właśnie się gotuje, dałam trochę mniej przyprawy, bo moja jest bardzo intensywna... już pachnie obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że Ci smakowała:) Ja jutro zabieram się za kolejną partię:) smacznego:) i pozdrowienia:)

      Usuń
    2. Zrobiona i zdecydowanie godna polecenia. Nie warto się zastanawiać, warto skorzystać z przepisu i zrobić :-)

      Usuń
    3. Zrobione, opisane i opublikowane,oczywiście z linkiem do Ciebie :-) Dziękuję raz jeszcze.

      Usuń
  4. zaraz będę robić tę pyszną konfiturę!

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)