Składniki:
1 kilogram pomidorów malinowych2 marchewki
kawałek selera
1 pietruszka
por ( biała część)
1 cebula
oliwa
sól, pieprz
zioła włoskie
liść laurowy
2-3 ziarna ziela angielskiego
2-3 kromki chleba
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej do zeszklenia posiekaną cebulę i por. Następnie
dodajemy obrane warzywa oraz ziele angielskie i liść laurowy i przesmażamy przez chwilę. Zalewamy litrem wody i na niewielkim ogniu gotujemy do miękkości warzyw. dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory- gotujemy aż się rozpadną. Z garnka wyławiamy seler, pietruszkę oraz liście i ziele angielskie. Zawartość garnka blemdujemy na jednolity krem. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i mieszanką suszonych włoskich ziół- gotujemy jeszcze około 10-15 minut. W międzyczasie chleb kroimy na kawałki, równomiernie rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, polewamy oliwą i oprószamy ziołami- pieczemy w 200stopniach na złoty kolor. Zupę podajemy z grzankami. Gotowe!Smacznego:)
Piękna, pyszna :)
OdpowiedzUsuńja kocham pomidorowa mojej mamy, na bazie rosołu.
OdpowiedzUsuńJa pomidorową mogę jeść o kazdej porze roku. :)
OdpowiedzUsuńPodana z takimi ziołowymi grzankami to ideał! :)