menu

Sałatka z awokado, szynka parmeńską i pomidorkami koktajlowymi

Takie sałatki mogłabym jeść w nieskończoność! Kolorowe, pełne różnych smaków i do tego idealnie, lekko sycące gdy jest ciepło. Do tego jakieś pieczywo, gazetka i można mieć chwilę relaksu:)  Do tej sałatki przygotowałam winegret na bazie oleju rydzowego, który jeś charakterystyczny, ma interesujący aromat i świetnie zgrał się ze składnikami, zwłaszcza z awokado- polecam wypróbować:)




sałatka z awokado, szynka parmeńską i pomidorami, olej rydzowy


 

Składniki(na 1 porcje):

1 awokado
kilka pomidorków koktajlowych
1 dymka
2-3 plastry szynki parmeńskiej
łyżka uprażonych orzeszków piniowych

winegret:
sok z 1/2 cytryny
30 ml oleju rydzowego
łyżka posiekanej natki pietruszki
ząbek czosnku
 sól, pieprz




Sposób przygotowania:

Pomidorki kroimy na połówki, cebulę na cieniutkie plastry, awokado rozkrawamy i przy pomocy
łyżki do wykrawania kulek wybieramy miąższ. Awokado, pomidory i dymkę mieszamy z piniolami, dodajemy kawałki szynki parmeńskiej i polewamy przed podaniem winegretem. Winegret: w moździeżu ucieramy czosnek, pietruszkę i sól. Dodajemy sok z cytryny, olej rydzowy i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem- mieszamy. Gotowe!



Smacznego:)

comercialTest

1 komentarz:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)