Składniki(na 1 porcje):
1 awokadokilka pomidorków koktajlowych
1 dymka
2-3 plastry szynki parmeńskiej
łyżka uprażonych orzeszków piniowych
winegret:
sok z 1/2 cytryny
30 ml oleju rydzowego
łyżka posiekanej natki pietruszki
ząbek czosnku
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Pomidorki kroimy na połówki, cebulę na cieniutkie plastry, awokado rozkrawamy i przy pomocy
łyżki do wykrawania kulek wybieramy miąższ. Awokado, pomidory i dymkę mieszamy z piniolami, dodajemy kawałki szynki parmeńskiej i polewamy przed podaniem winegretem. Winegret: w moździeżu ucieramy czosnek, pietruszkę i sól. Dodajemy sok z cytryny, olej rydzowy i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem- mieszamy. Gotowe!Smacznego:)
idealna na szybkiego gościa ;D
OdpowiedzUsuń