Składniki( na tortownicę 24cm średnicy):
180g masła3/4 szklanki cukru
3 duże jajka
szklanka mąki pszennej
szklanka mielonych migdałów
1/3 szklanki mleka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 cienkie łodygi rabarbaru
cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
W robocie kuchennym( opcjonalnie mikserem ręcznym) ucieramy cukier i masło na puszystą, gładką
i jasną masę. Do masła z cukrem dodajemy ciągle miksując po jednym jajku. Mieszamy w oddzielnym naczyniu migdały, mąkę i proszek do pieczenia. Do maślanej masy dodajemy partiami mąkę- ciągle mieszając. Na koniec dodajemy mleko i miksujemy dla uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch równomiernie obsypujemy dość drobno pokrojonym rabarbarem. pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180stopni około 45 minut( do suchego patyczka). Upieczone ciasto studzimy i dekorujemy cukrem pudrem. Gotowe!Smacznego:)
Takie proste, a na pewno przepyszne!
OdpowiedzUsuńOj tak! Pyszne jest bardzo:)
UsuńCiekawy ten Twój ucieraniec... jeszcze nigdy nie robiłam ale chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńoj jak ja lubię takie ciasta z rabarbarem! Chętnie wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.