menu

Ucierane ciasto migdałowe z rabarbarem

Ciasto ucierane ma dla mnie chyba same zalety! Jest bardzo proste w przygotowaniu, można je modyfikować na różne sposoby, świetnie nadaje się na piknik i do tego pasują do niego chyba wszystkie dodatki owocowe a nawet warzywne- rabarbar to w końcu warzywo jest:) Zestawienie delikatnego smaku migdałów i kwaśnego rabarbaru z gładką konsystencją ciasta to dla mnie doskonały zestaw:) Do tego kubek pysznej kawy i jest świetnie:)



ciasto ucierane migdałowe z rabarbarem



Składniki( na tortownicę 24cm średnicy):

180g masła
3/4 szklanki cukru
3 duże jajka
szklanka mąki pszennej
szklanka mielonych migdałów
1/3 szklanki mleka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 cienkie łodygi rabarbaru
cukier puder do dekoracji





Sposób przygotowania:

W robocie kuchennym( opcjonalnie mikserem ręcznym) ucieramy cukier i masło na puszystą, gładką
i jasną masę. Do masła z cukrem dodajemy ciągle miksując po jednym jajku. Mieszamy w oddzielnym naczyniu migdały, mąkę i proszek do pieczenia. Do maślanej masy dodajemy partiami mąkę- ciągle mieszając. Na koniec dodajemy mleko i miksujemy dla uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch równomiernie obsypujemy dość drobno pokrojonym rabarbarem. pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180stopni około 45 minut( do suchego patyczka). Upieczone ciasto studzimy i dekorujemy cukrem pudrem. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

4 komentarze:

  1. Takie proste, a na pewno przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy ten Twój ucieraniec... jeszcze nigdy nie robiłam ale chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj jak ja lubię takie ciasta z rabarbarem! Chętnie wypróbuję Twój przepis :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)