menu

Granola z rodzynkami i jabłkowo- porzeczkową nutą

Taką granolę w różnych wariantach staram się mieć zawsze w domu. Dobra z jogurtem i owocami jako drugie śniadanie, albo do chrupania solo, albo do ciasteczek- dla każdego coś miłego:) Tym razem jako bazę płynną( tak to nazwijmy roboczo) dodałam sok świeżo wyciśnięty z papierówek i sok z porzeczek- fajnie wyszło choć liczyłam, że kolor będzie porzeczkowy:)


granola, przepis na granolę, domowa granola



Składniki:

3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
szklanka wiórków kokosowych
szklanka złotych rodzynek
szklanka nasion słonecznika
3/4 szklanki soku z papierówek
1/4 szklanki soku porzeczkowego
3 łyżki oleju roślinnego
3 łyżki miodu spadziowego






Sposób przygotowania:

W dużej misce mieszamy dokładnie suche składniki. Mieszamy sok świeżo wyciśnięty z papierówek
z sokiem z porzeczek i wlewamy do suchych składników. Dodajemy miód i olej i całość dokładnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 120 stopni- pieczemy około 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając całość. Na koniec podkręcamy piekarnik do 150 stopni i pieczemy kolejne 15 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy dokładnie. Przechowujemy w szczelnym pojemniku/słoju. Gotowe!



Smacznego:)










comercialTest

1 komentarz:

  1. z sokiem z owoców innych niż pomarańcze jeszcze nie próbowałam... a granole uwielbiam więc muszę koniecznie spróbowac :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)