Składniki:
70dag czerwonej porzeczki70dag czarnej porzeczki
2 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
Owoce myjemy, obieramy z ogonków itp. i zasypujemy cukrem- odstawiamy na kilka godzin.
Następnie wstawiamy garnek na średni ogień i rozgotowujemy owoce. Odstawiamy do ostudzenia. Ostudzoną zawartość garnka przecedzamy przez sitko- pozostałości owoców i skórki przecieramy( oczywiście wszystko co pozostanie czyli pestki i większe skórki wyrzucamy.). Przetarty sok ponownie zagotowujemy i przelewamy do wyparzonych, suchych butelek/ słoiczków. Odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Gotowe!
najlepszy:) co roku robię taki na zimę:)
OdpowiedzUsuńBlogujesz i lubisz to robić? Wykorzystaj to i weź udział w konkursie dla blogujących rodziców:
OdpowiedzUsuńhttp://beticco-baby.blogspot.com/2013/07/konkurs.html
NAGRODA: Konik na biegunach! : )