menu

Sok z czarnej i czerwonej porzeczki

Powoli ogarniam rzeczywistość wokół:) A oznaczać może to tylko jedno- wracam do intensywnego blogowania- ach nawet nie wiecie jak się stęskniłam! Dzisiaj coś pysznego- do spiżarni jak znalazł! To sok ale bardzo gędsty, przecierany, doskonały jako dodatek/polewa do lodów, kaszki, budyniu albo do herbaty.



sok z czarnej i czerwonej porzeczki, przepisy na przetwory



Składniki:

70dag czerwonej porzeczki
70dag czarnej porzeczki
2 szklanki cukru




Sposób przygotowania:

Owoce myjemy, obieramy z ogonków itp. i zasypujemy cukrem- odstawiamy na kilka godzin.
Następnie wstawiamy garnek na średni ogień i rozgotowujemy owoce. Odstawiamy do ostudzenia. Ostudzoną zawartość garnka przecedzamy przez sitko- pozostałości owoców i skórki przecieramy( oczywiście wszystko co pozostanie czyli pestki i większe skórki wyrzucamy.). Przetarty sok ponownie zagotowujemy i przelewamy do wyparzonych, suchych butelek/ słoiczków. Odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Gotowe!
comercialTest

2 komentarze:

  1. najlepszy:) co roku robię taki na zimę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Blogujesz i lubisz to robić? Wykorzystaj to i weź udział w konkursie dla blogujących rodziców:
    http://beticco-baby.blogspot.com/2013/07/konkurs.html
    NAGRODA: Konik na biegunach! : )

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)