menu

Kolorowy, wielowarzywny chłodnik

Wariacji na temat tego cudownego dania doskonałego na upały jest całe mnóstwo! I bardzo dobrze, bo zachłodnikiem wprost przepadam:) Tu wersja bardzo kolorowa, wielowarzywna z nutą ziołową, która moim zdaniem jest świetnym podkręceniem lekkości i orzeźwienia chłodnika.



chłodnik z warzyw, chłodnik rzodkiewkowy, chłodnik z ziołami



Składniki( na litrowy dzbanek):

pęczek rzodkiewki
3 nieduże żółte pomidory
1 średni ogórek gruntowy
1 mała czerwona papryka
400ml gęstego jogurtu naturalnego
1/2 pęczka szczypiorku
łyżka posiekanej bazylii cynamonowej
łyżka posiekanej mięty
sól morska
pieprz czarny
oliwa z oliwek




Sposób przygotowania:

Na dużych oczkach tarki zcieramyrzodkiewki, obranego ogórka i paprykę. Pomidory obieramy ze
skórki, oddzielamy gniazda nasienne i drobniutko kroimy. Wszystkie warzywa łączymy i dodajemy posiekany szczypiorek, bazylie i miętę. Do warzyw z ziołami dodajemy jogurt i dokłanie mieszamy. Na koniec przyprawiamy sola i pieprzem. przed podaniem skrapiamy oliwą z oliwek. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie modyfikacje tradycyjnych potraw - ten chłodnik musiał być przepyszny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. był:) zwłaszcxa mięta to super dodatek- orzeźwia wyraźnie smak:)

      Usuń
  2. Jaki kolorowy! :D Też dziś robiłam chłodnik, nic innego nie da się jeść w taki upał :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)