Składniki( na litrowy dzbanek):
pęczek rzodkiewki3 nieduże żółte pomidory
1 średni ogórek gruntowy
1 mała czerwona papryka
400ml gęstego jogurtu naturalnego
1/2 pęczka szczypiorku
łyżka posiekanej bazylii cynamonowej
łyżka posiekanej mięty
sól morska
pieprz czarny
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Na dużych oczkach tarki zcieramyrzodkiewki, obranego ogórka i paprykę. Pomidory obieramy ze
skórki, oddzielamy gniazda nasienne i drobniutko kroimy. Wszystkie warzywa łączymy i dodajemy posiekany szczypiorek, bazylie i miętę. Do warzyw z ziołami dodajemy jogurt i dokłanie mieszamy. Na koniec przyprawiamy sola i pieprzem. przed podaniem skrapiamy oliwą z oliwek. Gotowe!Smacznego:)
wygląda apetycznie:)
OdpowiedzUsuńa do tego jest bardzo smaczny:) Polecam:)
UsuńBardzo lubię takie modyfikacje tradycyjnych potraw - ten chłodnik musiał być przepyszny.
OdpowiedzUsuńbył:) zwłaszcxa mięta to super dodatek- orzeźwia wyraźnie smak:)
UsuńJaki kolorowy! :D Też dziś robiłam chłodnik, nic innego nie da się jeść w taki upał :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńOj tak- na upały najlepsze:)
Usuń