Składniki:
mięso z dwóch udek kurczaka1 nieduża cukinia
100g zielonego groszku
1 por (jasna część)
200ml śmietanki 18%
garść posiekanych ziół- mięty, bazylii i tymianku
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Oddzielamy z udek mieso od kości oraz skórę( można je wykorzystać do ugotowania bulionu).
Oddzielone mięso kroimy na kawałki i solimy. Por dokładnie myjemy i kroimy dość drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy posiekany por, następnie dodajemy mięso i przesmażamy. W międzyczasie na dużych oczkach tarki zcieramy cukinię- dodajemy na patelnię. Całość zalewamy śmietanką i na malutkim ogniu dusimy kilkanaście minut. Pod koniec dodajemy groszek oraz zioła i pieprz i dokładnie mieszamy- dusimy jeszcze moment. Podajemy z ulubionym dodatkiem- ryżem, makaronem albo kaszą. Gotowe!Smacznego:)
WYGLADA SWIETNIE
OdpowiedzUsuńproste, szybkie i pyszne:)
Usuń