Pomyślałam, że takie połączenie musi być pyszne i takie też było:) Ważne by dobrze zbalansowac słoność farszu- ja zwykle solę odrobinę więcej niż zwykle by potrawa nie stała się mdła.
Składniki( na około 14 sporych ravioli):
szklanka mąki pszennej2 żółtka
1 całe jajko
150g łososia wędzonego na zimno
150g twarogu półtłustego
1/2 pęczka koperku
sól
pieprz
masło do podania
Sposób przygotowania:
Z mąki, żółtek i jajka zagniatamy jednolite, głakie ciasto- jeśli jajka są nieduże i ciasto nie chce się
zagnieść można odać odrobinę wody. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na około 45 minut. W międzyczasie przygotowujemy farsz. W misce rozdrabniamy twaróg, dodajemy posiekany koperek i drobno pokrojonego łososia- całość dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem i ponownie mieszamy.
Przygotowujemy ravioli: ciasto dzieliny na dwie równej wielkości porcje. Każdą porcję rozwałkowujemy na bardzo cieniutki płat( wążne by płaty były podobnych wymiarów). Na jednym z płatów rozkładamy rowne porcje farszu( wielkości czubatej łyżeczki) w odstępach około 2 cm z każdej strony. Następnie przykrywamy drugim płatem i dociskamy ciasto tak by powietrze nie zostało przy farszu. Teraz przy pomocy radełka wycinamy kwadratowe ravioli. gotowe pierożki gotujemy kilka minut w osolonym wrzątku. Podajemy z rozpuszczonym masłem. Gotowe!
Az mi slinka pociekla na sama mysl o takich ravioli!
OdpowiedzUsuńcieszę sie, że tak "działają":)
UsuńJak pięknie wyglądają! Muszą byc pyszne!
OdpowiedzUsuńoj tak- były pyszne:)
Usuń