menu

Suszone pomidory w oleju z ziołami

Sezon na pomidory w pełni! Bardzo jestem rada z tego powodu bo nie dość, że właśnie teraz pomidory smakują najlepiej to do tego mamy ich całą bogatą paletę odmian na wyciągnięcie ręki:) Pojawiły się też już pomidory lima, które doskonale nadają się do suszenia. Suszone pomidory są świetne jako dodatek do dań albo jako przekąska same w sobie- po prostu z maślaną grzanką. dlatego nie próżnuję i zabrałam się za przetwórstwo:) Do czego i Was zachęcam, bo nie ma większej radości dla podniebienia niż domowy, suszony pomidor:)



suszone pomidory, pomidory suszone z ziołami


 

Składniki( na 3 słoiczki):

2,5 kg pomidorów lima
sól morska
ok. 500ml oleju rzepakowego
mieszanka ulubionych przypraw np. bazylia, oregano, zioła prowansalskie,





Sposób przygotowania:

Pomidory przekrawamy wzdłuż i wybieramy z nich gniazda nasienne( można wykorzystać je np. do
przygotowania zupy). Pomidory solimy obficie od strony miąższu. Możemy je suszyć na trzy sposoby- na słońcu, w suszarce do warzyw i owoców lub w piekarniku. Ja wybrałam opcję z piekarnikiem. Na blaszki wyłożone papierem do pieczenia ciasno, skórką do dołu układamy pomidory. Blaszki umieszczamy w piekarniku rozgrzanym na 100stopni z termoobiegiem. Pomidory suszymy przez kilka godzin. Trzeba uważać by ich nie przesuszyć- będą wtedy twarde i gorzkie.  Wysuszone pomidory układamy ciasno w słoiczkach i dość obficie zasypujemy przyprawami. Na koniec zalewamy pomidory podgrzanym olejem( powinien lekko "falować" na dnie). Zamykamy słoiki szczelnie i odstawiamy do przestygnięcia nakrętką do dołu. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

11 komentarzy:

  1. W tym roku muszę w końcu zrobić je sama! Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013.

    OdpowiedzUsuń
  2. Miałam zamiar w tym roku zrobić parę słoiczków, ale ze względu na fakt, że w ciągu 3-4 miesięcy będziemy się przeprowadzali - staram się nie gromadzić rzeczy w słoikach. A szkoda, bo mam bardzo wielką ochotę na własne słoiki... Za rok - obowiązkowo!

    Pozdrawiam, zapraszam,
    http://ewakuchennie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam suszone pomidory. Kiedyś też muszę sama przyrządzić.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam się nimi zajadać! Aż głupio przyznać, że nigdy nawet nie próbowałam ich sama zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, bo domowe najlepsze i możesz dodać ukochane zioła:)

      Usuń
  5. A czy inne gatunki pomidorów nadają się do suszenia? :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie robię je po raz drugi...ale w tym roku nie dam się zrobić w konia i przerabiam 12 kilo...a i tak pewnie zabraknie zimą takie są dobre...
    U mnie w ziołach prowansalskich.
    (efi)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)