Składniki:
szklanka kuskusu4 małe pomidory malinowe
2 ogórki gruntowe
1 mała żółta papryka
2 cebulki dymki
1/2 pęczka rzodkiewki
posiekana bazylia, pietruszka, koperek i mięta- około szklanki
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
sok z 1/2 cytryny
sól morska
pieprz
Sposób przygotowania:
Kaszę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy by przestygła. W
międzyczasie pomidory obieramy ze skóry ( najlepiej sparzyć je wrzątkiem), usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Paprykę, rzodkiewkę, ogórki oraz cebule również drobno kroimy w kostkę. Następnie w dużej miscełączymy składniki: kaszę, pokrojone warzywa i zioła. Następnie doprawiamy sokiem z cytryny, dużą ilością oliwy i solą oraz pieprzem- mieszamy ponownie. Najlepiej smakuje po lekkim schłodzeniu. Gotowe!Smacznego:)
ja też w upały ratuję się sałatkami. konieczność włączania pierkarnika czy smażenia czegokolwiek mnie niesamowicie zniechęca... a ta sałatka wygląda całkiem, całkiem ;) jak się czyta nazwę? tak jak się pisze, czy może h na końcu jest nieme? W ogóle to oryginalny przepis, do tego zdrowy, może zgłosisz go do tych przepisów dietetycznych https://www.facebook.com/mojanowafigura/app_357466927710122 ? jak coś, to zagłosuję! :)
OdpowiedzUsuń