Składniki:
7-8 kromek pszennego pieczywa tostowego2 jajka
50ml mleka
150g koziego sera sir Grill( do grillowania)
1-2 figi
5-6 gałązek tymianku
solidna łyżka miodu wielokwiatowego
100g masła
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Figi kroimy na plastry. Ser kroimy na plastry. W miseczce mieszamy jajka, mleko oraz listki
tymianku i sól. Na jednej patelni roztapimy około łyżki masła i dodajemy miód- gdy się rozpuszczą rozkładamy na patelni figi. Figi karmelizujemy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając patelnią, na koniec doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Na drugiej patelni doztapiamy część masła i smażymy na nim obtoczone w jajecznej masie kromki- na złoty kolor z każdej strony- w razie potrzeby dodajemy jeszcze masła. Na koniec na suchej patelni teflonowej posmażamy ser z każdej strony do zarumienienia. Podajemy tosty z serem, figą i polane miodem pozostałym na patelni. Gotowe!
Smacznego:)
OMG! dla mnie kompozycja obłędna! Taki mam teraz na to apetyt! :) Kozi ser i figi/gruszka/jeżyny to coś co uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńpowiem szczerze- były boskie:)
Usuń