Składniki ( na 5 sporych bułeczek ):
szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki ciepłej wody
1/4 kostki drożdży4 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka soli morskiej
łyzeczka cukru
farsz:
100g sera blue
2 figi
łyżka miodu
kilka gałązek tymianku
solidna szczypta płatków chilli
sól morska
pieprz
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15
minut. Gdy drożdże zaczną "pracować" do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i wlewamy zaczyn oraz 2 łyżki oliwy- zagniatamy całość dokładnie, na jednolite ciasto, jeśli to konieczne lekko podsypując mąką. Ciasto formujemy w kulę i pod przykryciem z bawełnianej ściereczki odkładamy na około godzine w ciepłe miejsce by ciasto wyrosło. W międzyczasie przygotowujemy farsz: pokruszony ser, pokrojone w kostkę figi, miód oraz przyprawy mieszamy dokładnie razem i odkładamy do lodówki. Gdy ciasto jest gotowe wyjmujemy je z miski na stolnicę, lekko zagniatamy i dzielimy na 5 równych porcji. Z każdej porcji tworzymy owalny placek, który wypełniamy porcją farszu i formujemy owalna bułeczkę- musimy dokładnie skleić brzegi by farsz nie wypadł przy pieczeniu. Bułeczki układamy na blaszce, smarujemy ich wierzch pozostałą oliwą i posypujemy listkami tymianku. Bułeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 30- 40 minut- aż będą rumiane. Gotowe!Smacznego:)
domyślam się, że były pyszne :) figi + ser blue = bardzo ciekawa kompozycja :)
OdpowiedzUsuńbyły nawet bardzo pyszne:)
UsuńNIe wiem jak smakują, ale wyglądaja pięknie i bardzo podoba mi się pomysł na nie :)
OdpowiedzUsuńoch... zjadłabym jedną albo dwie :)
OdpowiedzUsuńGood post. I learn something new and challenging on sites I stumbleupon everyday.
OdpowiedzUsuńIt will always be helpful to read content from other authors and practice a little something from their web sites.