Domowy koncentrat z pomidorów- przyznajcie sami chyba nie ma nic lepszego! Na pewno jest inny niż koncentrat, który można kupić w sklepie- ma inną, rzadszą konsystencję i super pomidorowy smak. Taki koncentrat to idealna baza do sosów, zup i innych pomidorowych cudowności:) Przyznam szczerze, że trochę z tym roboty, ale taki domowy koncentratwart jest każdej poświęconej minuty.
Składniki( na około 2,5l koncentratu):
5kg dojrzałych pomidorów lima4-5 łyżek oleju ( dodałam takiego od suszonych pomidorów)
Sposób przygotowania:
Pomidory dokładnie myjemy i osuszamy. Pomidory kroimy na ćwiartki. Do dużego garnka wlewamy
na dno olej i wrzucamy pomidory. Na wolnym ogniu dusimy pomidory aż się rozgotują mieszając zawartośćgarnka od czasu. Rozgotowane pomidory przecieramy przez drobne sito. Przecier pomidorowy przelewamy do garnka i ustawiamy na niedużym ogniu tak by przecier się zredukował i zgęstniał( powinien zredukować się o około 1/3 objętości). W międzyczasie wyparzamy i osuszamy dokładnie słoiki. Gotowy koncentrat przelewamy do słoików i dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy przez około 20 minut. Przechowujemy w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Gotowe!Smacznego:)
O, smacznie i domowo, czyli tak, jak lubię ;)
OdpowiedzUsuńOdkąd moja mama zaczęła podobny przygotowywać, stały się one nieodzownym elementem mojego życia. :) A gdy jeszcze dodać, że wykorzystujemy pomidory z przydomowego ogródka, w którym rosną sobie zupełnie jak chcą i nikt im w tym nie przeszkadza, to już rarytas jakich niewiele...
OdpowiedzUsuń