Składniki(na 2 porcje):
2 gruszkilaska wanilii
1 gwiazdka anyżu
kawałek kory cynamonu
4-5 goździków
2 łyżki brązowego cukru
200ml wody
Sposób przygotowania:
Gruszki obieramy ze skórki, przekrawamy owoce na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Do garnka
wlewamy wodę, dodajemy cukier oraz przyprawy. Gdy cukier się rozpuści do garnka wkładamy gruszi i na sporym ogniu gotujemy pod przykryciem około 5 minut( by gruszki zmiekły). Gruszki wyjmujemy z garnka, a jego zawartość redukujemy do konsystencji lekkiego syropu. Polewamy gruszki syropem, podajemy od razu. Gotowe!Smacznego:)
bardzo lubię korzenne gruszki. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJuż czuję ten smak:)
OdpowiedzUsuńjak aromatycznie :)
OdpowiedzUsuńw kuchmi mam akurat torbę gruszek, musze wypróbować taki deser