menu

Gruszki w syropie z przyprawami korzennymi

Deser na ciepło- doskonały na jesienne dni! Taki pachnący, aromatyczny i pełen rozgrzewających nut i smaków. Wyobraźcie sobie takie cudo czekające na was po powrocie z jesiennego spaceru- brzmi dobrze, prawda? A jeśli nie czeka to też nie jest źle bo z przyjemnością się taki deser przygotowuje:)


gruszka w syropie, gruszka w syropie korzennym



Składniki(na 2 porcje):

2 gruszki
laska wanilii
1 gwiazdka anyżu
kawałek kory cynamonu
4-5 goździków
2 łyżki brązowego cukru
200ml wody


Sposób przygotowania:

Gruszki obieramy ze skórki, przekrawamy owoce na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Do garnka
wlewamy wodę, dodajemy cukier oraz przyprawy. Gdy cukier się rozpuści do garnka wkładamy gruszi i na sporym ogniu gotujemy pod przykryciem około 5 minut( by gruszki zmiekły). Gruszki wyjmujemy z garnka, a jego zawartość redukujemy do konsystencji lekkiego syropu. Polewamy gruszki syropem, podajemy od razu. Gotowe!



Smacznego:)

comercialTest

3 komentarze:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)