Składniki:
800g szynki wieprzowej1 czerwona papryka
1 żółta papryka
2 marchewki
2 duże pomidory malinowe
4 szalotki
1 czerwona cebula
2-3 ząbki czosnku
100ml Marsali
kilka gałązek świeżego majeranku
łyżka suszonego cząbru
2 liście laurowe
łyżka suszonej słodkiej papryki szegedi
łyżeczka ostrej mielonej papryki
sól morska
oliwa
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w średniej wielkości kawałki, nacieramy solą i oddzielonymi od gałązek listkami
majeranku. Cebulę oraz szalotki obieramy z łupin i kroimy dość grubo, czosnek również obieramy, miażdżymy i lekko kroimy- wrzucamy do garnka na rozgrzaną oliwę i szklimy. Do garnka dodajemy przyprawy: cząber, liście laurowe, paprykę słodką i ostrą- lekko przesmażamy i dodajemy mięso. Gdy kawałki mięsa zaczną się lekko podpiekać do garnka wlewamy marsalę. Mięso dusimy na małym ogniu pod przykryciem aż będzie na pół miękkie- wtedy dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz marchewke pokrojoną w krążki. Całość dusimy razem pod przykryciem do miekkości mięsa. Dodajemy wtedy obrane ze skóry i pokrojone w grubą kostkę pomidory- dusimy aż pomidory się rozpadną i utworzą sos. Na koniec jeśli to konieczne doprawiamy całość solą.. Gotowe!
Smacznego:)
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńoj był pyszny:)
Usuń