menu

Pizza z boczkiem, pieczarkami i oliwkami

Uwielbiam pizzę! Musi jednak spełniać kilka warunków bym mogła cieszyć się nią w pełni. Po pierwsze ciasto- obowiązkowo cieniutkie i z chrupiącym rantem. Po drugie sos pomidorowy- najlepszy od zera robiony samodzielnie. Po trzecie dodatki- nie za dużo, nie za mało by nie ginęły w tłumie i dobrze razem grały. No i na koniec ser- koniecznie sporo i dobrej jakości. Gdy te warunki są spełnione jestem bardzo z pizzy zadowolona:) Taka była moim zdaniem ta, więc z radością dzielę się przepisem:) A jaką pizzę Wy lubicie najbardziej?


przepis na pizzę, domowa pizza, pyszna pizza



Składniki:

spód:
1/2 szklanki ciepłej wody
25g drożdży
szklanka mąki pszennej
pół łyżeczki soli morskiej
pół łyżeczki cukru
łyżka oliwy

sos pomidorowy:
około 800g mieszanych pomidorów( malinowe, lima)
łyżeczka przyprawy pesto peperoncino(mogą być też po prostu ulubione suszone zioła i sól)
2 łyżki oliwy

ponadto:
3-4 pieczarki
100g boczku wędzonego
1 mała czerwona cebula
10 oliwek zielonych
150g żółtego sera




Sposób przygotowania:

Zaczynamy od sosu: w garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy do niej pomidory pokrojone na spore
kawałki( ze skórką i pestkami). Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem do momentu aż pomidory się rozpadną.-wtedy zdejmujemy garnek z ognia i przecieramy pomidory przez sito by pozbyć się pestek i skórek. Gładki pomidorowy przecier wlewamy z powrotem do garnka i redukujemy do momentu aż zgęstnieje. Do gęstego przecieru dodajemy przyprawę, mieszamy i podgotowujemy jeszcze około minutę.
Ciasto:w wodzie rozpuszczamy drożdże, łyżeczkę mąki oraz cukier i sól- odstawiamy na około 10 minut. W misce mieszamy drożdżowy zaczyn z mąką i oliwą. Gdy ciasto zacznie być jednolite przekładamy je na stolnicę i wygniatamy do momentu aż nie będzie gładkie. ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski i pod przykryciem z bawełnianej ściereczki odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę.
W międzyczasie kroimy pieczarki w plastry,poczek w drobne kawałki, cebulę w pióra i trzemy ser.
Gdy ciasto wyrośnie zagniatamy je ponownie, formujemy z niego cienki placek na blaszce i układamy kolejne warstwy: sos, cebula, pieczarki, boczek, oliwki i ser. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200stopni przez około 40minut. Gotowe!


Smacznego:)




comercialTest

6 komentarzy:

  1. pizza z boczkiem ... to musi być prze prze pyszne ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja pizze zawsze robie z boczkiem :D ale od jakiegos czasu przerzucilam sie na ten z serii bez e :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny, ciekawy i kreatywny przepis. Wygląda naprawdę bardzo pomysłowo!

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)