Składniki( na 2 słoiczki):
ok. 700g malutkich podgrzybków( przed czyszczeniem)1 mała cebula
1/2 łyżeczki gorczycy białej
2 listki laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
2 szklanki wody mineralnej
1/2 szklanki octu
łyżka soli
Sposób przygotowania:
Grzyby oczyszczamy, płuczemy i obgotowujemy w osolonej wodzie( nie mineralnej). W
międzyczasie przygotowujemy zalewę octową. W garnuszku mieszamy wodę mineralną, ocet, gorczycę, ziele i liście laurowe oraz cebulę pokrojoną w piórka- zagotowujemy i gotujemy przez kilka minut. Obgotowane, odcedzone grzyby układamy w słoikach i zalewamy gorącą zalewą wraz z przyprawami i cebulą. Zakręcamy szczelnie słoiki i odstawiamy dnem do góry- pozostawiamy do ostygnięcia. Gotowe!Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)