menu

Podgrzybki marynowane

Było grzybobranie! Całkiem sporo różnych grzybów znaleźliśmy w związku z tym pojawi się kilka grzybowych wariacji:) Nie wiem jak Wy, ale ja grzyby uwielbiam zarówno zbierać jak i jeść:) Tym bardziej cieszę się, że pogoda w tym roku sprzyja zbieraniu leśnych cudowności:) A wracając do bohaterów dzisiejszego posta- myślę sobie, że oprócz bycia doskonałą zakąską świetnie wpasują się jako element domowego sosu tatarskiego:)



podgrzybki marynowane, grzyby w occie



Składniki( na 2 słoiczki):

ok. 700g malutkich podgrzybków( przed czyszczeniem)
1 mała cebula
1/2 łyżeczki gorczycy białej
2 listki laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
2 szklanki wody mineralnej
1/2 szklanki octu
łyżka soli





Sposób przygotowania:

Grzyby oczyszczamy, płuczemy i obgotowujemy w  osolonej wodzie( nie mineralnej). W
międzyczasie przygotowujemy zalewę octową. W garnuszku mieszamy wodę mineralną, ocet, gorczycę, ziele i liście laurowe oraz cebulę pokrojoną w piórka- zagotowujemy i gotujemy przez kilka minut. Obgotowane, odcedzone grzyby układamy w słoikach i zalewamy gorącą zalewą wraz z przyprawami i cebulą. Zakręcamy szczelnie słoiki i odstawiamy dnem do góry- pozostawiamy do ostygnięcia. Gotowe!



Smacznego:)
comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)