Składniki( na 2 solidne porcje):
ciasto:szklanka mąki pszennej
2 żółtka
1 cała jajko
farsz:
300g dyni
50g kumpiaku
4 łyżki startego grana padano
oliwa
sól morska
suszony tymianek
kilka gałązek świeżego tymianku
do podania:
70g masła
2 szalotki
1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
Dynię kroimy na nieduże kawałki, rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,
posypujemy solą morską oraz suszonym tymiankiem i polewamy oliwą- pieczemy do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Upieczoną dynię studzimy. Mąkę, żółtka oraz całe jajko łączymy w misce. Zagniatamy składniki na jednolite ciasto- jeśli ciasto jest za suche, a składniki nie chcą się połączyć podlewamy nieco wody. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy by odpoczęło. W międzyczasie przygotowujemy farsz: w misce rozgniatamy dynię, dodajemy świeży tymianek, grana padano oraz pokrojony dość drobno kumpiak i całość dokładnie mieszamy. Zabieramy się za przygotowanie ravioli: ciasto dzielimy na dwie porcje- jedną zawijamy w folię, a drugą cieniutko rozwałkowujemy. Przy pomocy radełka (albo noża) tniemy płat ciasta na pasy o szerokości około 3 cm. Na co drugim układamy w odstępach kilkucentymetrowych porcję farszu. Płat ciasta z farszem przykrywamy płatem bez farszu i zagniatamy dookoła tak, by dokładnie ciasto do siebie przyległo a w farszu nie zostało powietrze. Wycinamy pojedyncze ravioli. Czynność powtarzamy do wykorzystania ciasta i farszu. Gotowe ravioli gotujemy w osolonym wrzątku przez kilka minut. Podajemy z posiekanym czosnkiem i szalotką zezłoconą na maśle( polewamy ravioli masłem i cebulką). Gotowe!
Smacznego:)
Bardzo ciekawie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńmniam, pyszności !
OdpowiedzUsuń