menu

Sernik jesienny z czeko-śliwką i figami

Miałam figi, miałam czeko- śliwkowe powidła i wielką ochotę na sernik- oto i jest:) Dużo pyszności, smaków i wiele poziomów słodkości- idealnie! Z resztą wszystko co zestawione z sernikiem jest dla mnie strzałem w dyszkę- po prostu uwielbiam serniki wszelkiej maści:) Myślę, że śmiało mogę powiedzieć, że jeśli z wszystkich ciast miałabym wybrać tylko jedno, które będę jeść do końca moich dni to byłby to właśnie sernik:) A jakie ciasto jest waszym ulubieńcem?


sernik domowy, sernik z figami, sernik z figą

Składniki( na tortownicę 20cm średnicy):

100g ciasteczek pełnoziarnistych
5 łyżecz czeko-śliwki
500g sera półtłustego
łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
3 łyżki kaszki manny błyskawicznej
2-3 figi
cukier puder




Sposób przygotowania:

W robocie ukręcamy z żółtek i cukru oraz 3 łyżek wody kogel mogel. Następnie dodajemy ser oraz
ekstrakt i wyrabiamy aż masa serrowa nie będzie jednolita i gładka, pozbawiona serowych grudek. Wtedy dodajemy kaszki manny i ponownie łaczymy składniki. W miedzyczasie kruszymy ciastka dość drobno i wykładamy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na warstwie ciasteczkowej delikatnie rozprowadzamy czeko-śliwkę( nie musi być idealnie). Na koniec wylewamy warstwę serową. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 130stopni przez około 1,5 godziny. Następnie studzimy i dekorujemy cukrem pudrem, pokrojonymi figami oraz listkami melisy. Gotowe!



Smacznego:)


comercialTest

4 komentarze:

  1. serniczek cudownie się prezentuje, taki z wielką ochotą bym zjadła !!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam serniki, chociaż nie zawsze wychodzą mi one takie piękne. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowny sernik, ja chyba dzisiaj zrobię kolejny !

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż zgłodniałam od samego patrzenia:)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)