Składniki(na tortownicę 24cm średnicy):
szklanka utartej na grubych oczkach dyni2 szklanki mąki
szklanka cukru
4 jajka
200g miękkiego masła
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki mielonego cynamonu
łyżeczka mielonego kardamonu
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
W robocie kuchennym ucieramy masło z cukrem na puszystą masę- powinna być jasna i lekka.
Następnie dodajemy jajka i ponownie ucieramy masę. W międzyczasie dynię mieszamy z cynamonem, cukrem waniliowym i kardamonem- tak by przyprawy dokładnie oblepiły cząstki dyni. Do utartej podstawy ciasta dodajemy partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia- ciągle mieszając masę. Gdy będzie jednolita i dość gęsta dodajemy dynię i po raz ostatni całość dokładnie mieszamy przy pomocy robota. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Gotowe!Smacznego:)
Daję głowę, że jest cudowne w smaku. :) Wygląda na delikatne i maślane, nieco kremowe - czyli dla mnie ideał!
OdpowiedzUsuńwygląda cudnie!
OdpowiedzUsuńWygląda wyjątkowo kusząco :)
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie smaków ;)
OdpowiedzUsuńZrobilam i.... wyszło ciasto 3-warstwowe: ciasto-zakalec-ciasto. Co poszlo nie tak? Niestety nie wiem.
OdpowiedzUsuńmyślę, że to mogła być kwestia dyni- jeśli była bardzo wilgotna to mogło być powodem zakalca.
Usuń