- mrożę zwykle tylko borowiki, najchętniej wielkości średniej- można oczywiście mrozić też inne leśne grzyby: koźlarze( kozaki), podgrzybki a nawet maślaki.
-najlepsze do mrożenia są grzyby, które mają zwartą strukturę i są dość suche( nie nasiąknięte wodą).
-mrożę tylko zdrowe, świeże grzyby, dokładnie oczyszczone- tak by były gotowe do użycia
-grzyby mrożę w całości- jeśli chcemy zamrozić duże grzyby nalwygodniej będzie gdy podzielimy je na mniejsze części
-mrożę podobnie jak delikatne owoce(np. maliny) na płaskiej powierzchni, tak by każdy zamroził się oddzielnie- dopiero zamrożone dzielę na porcje odpowiedniej do moich potrzeb wielkości.
-mrożę surowe grzyby
Do czego wykorzystać mrożone grzyby?
Z powodzeniem do większości dań, które wymagają lżejszego niż z grzybów suszonych aromatu- zup, sosów, dań mięsnych czy farszy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)