A jeśli macie ochotę na krem z dyni to zapraszam po przepis do wpisu: krem z dyni :)
Składniki:
1 litr bulionu drobiowego500g dyni
2-3 ziemniaki
kolba kukurydzy
1 spora czerwona cebula
kawałek imbiru ok. 3-4 cm
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
W garnku na oliwie przesmażamy pokrojoną w piórka cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku oraz
posiekany imbir. Gdy zawartość garnka się zeszkli zalewamy ją ciepłym bulionem i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz dynię- gotujemy okolo 10 minut. Następnie dodajemy ziarno kukurydzy( odcinamy je nożem z kolby). Gotujemy całość na średnim ogniu do miękkości warzyw. Na koniec, jesli to konieczne doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!Smacznego:)
Iście jesienna, rozgrzewająco pyszna zupa :)
OdpowiedzUsuń