menu

Kakao z cynamonem, wanilią, goździkami i piankami marshmallow

Sezon rozgrzewających napojów uważam za otwarty:) Inauguracja odbyła się pod szyldem kakaowym. Ale to taka wersja kakao "na bogato", z różnymi aromatycznymi dodatkami i słodkimi piankami. Takie kakao idealnie rozgrzewa i do tego świetnie poprawia humor:)A przygotowanie go to tylko kilka chwil- nie pozostaje nic innego jak tylko się skusić:)



Kakao z piankami marshmallow, kakao- jak przygotować?



Składniki( na jedną dużą porcję):

450 ml mleka
50 ml wody mineralnej
2-3 goździki
1/2 laski wanilii
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżki kakao ciemnego
łyżeczka miodu
kilka pianek marshmallow



Sposób przygotowania:

W rondelku umieszczamy kakao, miód, goździki oraz ziarenka z wanilii i pozostałą laskę, cynamon-
rozprowadzamy zawartość rondelka w wodzie( tak by nie powstały nam podczas gotowania grudki). Zalewamy całość mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu- gotujemy aż kakao będzie gorące ale nie zacznie wrzeć- unikniemy w ten sposób utworzenia się korzucha. Gotowe kakao przelewamy do kubka przez sitko- na sitku pozostana goździki i wanilia. Do kubka wrzucamy pianki marshmallow. Gotowe!



Smacznego:)

comercialTest

8 komentarzy:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)