menu

Kiełbaski z warzywami pieczone z porto

To świetna propozycja dania dla wielbicieli wielu smaków na talerzu. Mamy tu kiełbaski, porto, dużo przypraw i warzywa. A wszystko to przygotowane raz, dwa w jednym naczyniu przy pomocy piekarnika. Do tego polecam dodać jasne, delikatne pieczywo i mamy pyszną ucztę! Oczywiście lampka wina też będzie miłym dodatkiem:)



kiełbaski w porto, pieczone kiełbaski




Składniki:

500g małych kiełbasek polskich surowych
200ml porto
3 pomidory malinowe
2 -3 marchewki pokrojone w plastry
3 ząbki czosnku
1 cebula
kilka gałązek świeżego tymianku
łyżeczka majeranku suszonego
sól morska
czarny pieprz
szczypta płatków chilli




Sposób przygotowania:

W naczyniu żaroodpornym wykładamy cebulę pokrojoną w piórka oraz połowę marchewek. Na
Warzywa wykładamy kiełbaski równą warstwą i dosyć ciasno. Zawartość naczynia zalewamy porto i dodajemy pozostałe składniki: pomidory pokrojone w spore kawałki, pozostałą marchewkę, posiekany czosnek, sól do smaku, gałązki tymianku w całości, majeranek oraz chilli. Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180stopni i pieczemy przez około 45 minut. Przed podaniem dodajemy jeszcze na wierzch świeżo zmielony pieprz. Gotowe!


Smacznego:)


comercialTest

2 komentarze:

  1. Ojej, tyle dobrych pomysłów - będę tu częściej zaglądać...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę i dziękuję za miłe słowa:)

      Usuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)