Składniki:
500g małych kiełbasek polskich surowych200ml porto
3 pomidory malinowe
2 -3 marchewki pokrojone w plastry
3 ząbki czosnku
1 cebula
kilka gałązek świeżego tymianku
łyżeczka majeranku suszonego
sól morska
czarny pieprz
szczypta płatków chilli
Sposób przygotowania:
W naczyniu żaroodpornym wykładamy cebulę pokrojoną w piórka oraz połowę marchewek. Na
Warzywa wykładamy kiełbaski równą warstwą i dosyć ciasno. Zawartość naczynia zalewamy porto i dodajemy pozostałe składniki: pomidory pokrojone w spore kawałki, pozostałą marchewkę, posiekany czosnek, sól do smaku, gałązki tymianku w całości, majeranek oraz chilli. Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180stopni i pieczemy przez około 45 minut. Przed podaniem dodajemy jeszcze na wierzch świeżo zmielony pieprz. Gotowe!
Warzywa wykładamy kiełbaski równą warstwą i dosyć ciasno. Zawartość naczynia zalewamy porto i dodajemy pozostałe składniki: pomidory pokrojone w spore kawałki, pozostałą marchewkę, posiekany czosnek, sól do smaku, gałązki tymianku w całości, majeranek oraz chilli. Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180stopni i pieczemy przez około 45 minut. Przed podaniem dodajemy jeszcze na wierzch świeżo zmielony pieprz. Gotowe!
Smacznego:)
Ojej, tyle dobrych pomysłów - będę tu częściej zaglądać...
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę i dziękuję za miłe słowa:)
Usuń