Składniki( na 16 ciasteczek):
kruche ciasto:szklanka mąki pszennej
1 żółtko
100g masła
1/3 szklanki cukru
puree z dyni:
200g dyni
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
szczypta soli morskiej
cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
Dynię kroimy na kawałki i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut- do miękkości. Studzimy
ją, oddzielamy od skórki i blendujemy z cukrem waniliowym, cynamonem i solą. Z mąki, żółtka, masła i cukru zagniatamy jednolite ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na pół godziny. Z ciasta formujemy kulki wielkości śliwki, z kulek formujemy "placuszki" z dziurką. Każdą dziurkę wypełniamy puree dyniowym. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut- aż się zarumienią. Studzimy i oprószamy cukrem pudrem. Gotowe!
Ja za dynią za bardzo nie przepadam, ale jak widzę coś takiego to mam wrażenie, że ją kocham :)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudnie :) Takie ciasteczka widziałam zazwyczaj z jakimś dżemem, podoba mi się pomysł z dynią :)
OdpowiedzUsuńto puree z dyni idealnie pasuje:)
UsuńMaleńkie cudeńka!
OdpowiedzUsuńwww.domowe-wypieki.com