menu

Makaron zapiekany z serem i śmietanką

Co zrobić z makaronem, którego ugotowaliśmy za dużo? To danie jest idealnym rozwiązaniem takiego problemu:) Szybkie, sycące i bardzo smaczne! Ja zwykle dodaję ser z niebieska pleśnią, bo lubię jego intensywny smak. Można go jednak zastąpić innym, delikatniejszym w smaku serem żółtym i doprawić ziołami- też będzie pysznie:)



makaron z serem, makaron zapiekany z serem





Składniki(na porcję):

150g ugotowanego makaronu (najlepiej sprawdza się drobny makaron)
50g sera typu blue
100ml śmietanki 18%
czarny grubo mielony pieprz
sól morska



Sposób przygotowania:

Makaron mieszamy z pokruszonym serem i umieszczamy w kokilce. W osobnym naczyniu
mieszamy śmietankę z solą( do smaku) i sporą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu- zalewamy doprawioną smietanką zawartość kokilki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 30 minut- aż zawartość kokilki zarumieni się z wierzchu. Przed podaniem można danie posypać posiekanymi, ulubionymi ziołami. Gotowe!


Smacznego!


comercialTest

2 komentarze:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)