Składniki( na około 30 pierogów):
ciasto:1 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki ciepłej wody
szczypta soli
2 łyżki oleju
farsz:
1 kg ogonów wołowych
2 marchewki
1 cebula
1/2 małego selera
1 mały korzeń pietruszki
2-3 ząbki czosnku
2-3 listki laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
łyżka majeranku
pieprz
sól morska
olej do smażenia
do podania:
50g masła
2 łyżki bułki tartej
kilka gałązek świeżego lubczyku
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od farszu gdyż wymaga trochę czasu. W garnku z grubym dnem rozprowadzamy
odrobinę oleju i szklimy na nim zgnieciony czosnek i cebulę pokrojoną w kawałki. Następnie dodajemy ogony, przyprawy( oprócz soli i pieprzu) oraz warzywa pokrojone w średniej wielkości kawałki. Gdy mięso się przesmaży- zetnie z wierzchu- zmniejszamy ogień do minimum i dusimy zawartość garnka przez około 3-4 godziny pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, ewentualnie podlewając odrobiną wody. Gdy mięso jest na tyle miękkie, że można oddzielić je od kości- studzimy je i oddzielamy, dzieląc na drobne kawałki. Kawałki mięsa oraz pozostałą zawartość garnka mieszamy i ponownie stawiamy na ogień- dusimy pod przykryciem jeszcze około godzinki tak by mięso nam zmiękło do końca- tak powstaje farsz. Na koniec wybieramy z garnka liście laurowe oraz ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem, rozgniatamy pozostałe kawałki warzyw i mięsa- mamy gotowy farsz.
Ciasto: Zagniatamy wszystkie składniki tak by ciasto było gładkie, jednolite i miękkie oraz by się nie kleiło-gdyby było za miękkie dodajemy odrobinę mąki, jednak nie za dużo by ciasto nie było twarde. Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto, wykrawamy kółka, napełniamy każde farszem i zaklejamy brzebi tworząc pierogi. Gotujemy pierogi w osolonej, wrzącej wodzie przez kilka minut.
Podajemy z bułką tartą przesmażoną na maśle oraz posiekanym lubczykiem. Gotowe!
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)