Składniki:
2 szklanki maki pszennejszklanka ciepłej wody
1/2 kostki drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli morskiej
czubata łyżeczka wymieszanych przypraw:
peperoncino, pieprz, bazylia, suszony czosnek
Sposób przygotowania:
W wodzie rozpuszczamy cukier oraz rozprowadzamy drożdże- odstawiamy pod przykryciem na
około 15 minut. Do miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z solą oraz przyprawami. Drożdżowy zaczyn wlewamy do mąki z przyprawami i mieszamy łyżką a następnie zagniatamy około 10minut- tak by ciasto było elastyczne, miękkie i jednolite. Formujemy z niego kulę i odkładamy w misce wysypanej mąką pod przykryciem na około godzinę. Następnie formujemy bochenek, wierzch nacinamy lekko nożem i pieczemy około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Gotowe!Smacznego:)
świetne są takie chlebki! niby zwykły chleb, a kryje w sobie niezwykły smak :)
OdpowiedzUsuńAle zgrabny chlebek :)
OdpowiedzUsuńNa jakim programie najlepiej piec chlebek ? Z termoobiegiem czy opiekanie góra dół ?? :)
OdpowiedzUsuńja zawsze piekę na góra-dół i wychodzi idealnie:)
UsuńBardzo dziękuję :) dzisiaj koniecznie wypróbuję bo ślinka cieknie na sam widok :):)
Usuńdaj koniecznie znać jak wyszło:) i smacznego życzę oczywiście:)
UsuńChlebek upieczony, w smaku pychota, jednak w piekarniku nie wyrósł mi za bardzo i nie pojawiły się charakterystyczne pęknięcia mimo przecięcia ciasta. Mała podpowiedź co mogłam zrobić źle ?? :)
Usuń