Składniki(na 2 spore porcje):
ciasto:szklanka mąki pszennej
2 żółtka
1 cała jajko
farsz:
500g borowików
por- jasna część
2 łyżki masła
sól
pieprz
do podania:
masło
1/2 pęczka natki pietruszki
świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy farsz: drobno posiekany por szklimy na maśle. Następnie dodajemy
pokrojone dość drobno grzyby i smażymy na średnim ogniu przez około 30minut, aż grzyby zmiękną. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem- farsz odstawiamy do ostudzenia.
Mąkę, żółtka oraz całe jajko łączymy w misce. Zagniatamy składniki na
jednolite ciasto- jeśli ciasto jest za suche, a składniki nie chcą się
połączyć podlewamy nieco wody. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię
spożywczą i odkładamy by odpoczęło.
Ciasto dzielimy na dwie porcje- jedną zawijamy w folię, a drugą
cieniutko rozwałkowujemy. Przy pomocy radełka (albo noża) tniemy płat
ciasta na pasy o szerokości około 3 cm. Na co drugim układamy w
odstępach kilkucentymetrowych porcję farszu. Płat ciasta z farszem
przykrywamy płatem bez farszu i zagniatamy dookoła tak, by dokładnie
ciasto do siebie przyległo a w farszu nie zostało powietrze. Wycinamy
pojedyncze ravioli. Czynność powtarzamy do wykorzystania ciasta i
farszu. Ravioli gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut. Gotowe posypujemy drobno posiekaną pietruszką, świeżo zmielonym pieprzem oraz polewamy rozpuszczonym masłem. Gotowe!
Smacznego:)
wspaniałe,
OdpowiedzUsuń