Składniki:
500g mieszanych, oczyszczonych grzybów leśnych( borowiki, podgrzybki i koźlarze)1średniej wielkości por( jasna cześć)
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki klarowanego masła
300ml bulionu( drobiowy lub warzywny)
płaska łyżeczka suszonego rozmarynu
150ml śmietanki 18%
pieprz
sól
Sposób przygotowania:
Na początku siekamy drobno cebulę, czosnek i por. Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy
posiekane warzywa. W międzyczasie kroimy grzyby na plasterki. Pokrojone grzyby dodajemy do zeszklonych warzyw. Gdy grzyby się nieco podduszą dodajemy rozmaryn dokładnie zmiażdżony w moździerzu. Przesmażamy jeszcze chwilę i całość zalewamy ciepłym bulionem- dusimy, aż bulion się częściowo zredukuje i zacznie tworzyć sos. Pod koniec dodajemy śmietankę oraz świeżo zmielony pieprz i sól. Gotowe!Smacznego!
Wspaniały sos :)
OdpowiedzUsuńWyśmienity, a jaki zapach...mniam
OdpowiedzUsuń