Taka tartaletka to moc smaków i aromatów zamkniętych w pigułce. Jesli uda Wam się jeszcze znaleźć borowiki to wypróbujcie koniecznie. Ja użyłam sera koziego, zagrodowego dojrzewającego pół roku, ale myślę że nie musimy być tak dokładni- jeśli macie jakiś inny kozi ser to myślę, że też sprawdzi się dobrze.
Składniki(na 8 tartaletek):
kruche ciasto:1/2 szklanki mąki
50g masła
1 żółtko
szczypta soli morskiej
farsz:
300g borowików
1 szalotka
100ml śmietanki 18%
70g sera koziego dojrzewającego
łyżka masła
sól, pieprz
kilka gałązek tymianku
Sposób przygotowania:
i odkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzonym
ciastem wyklejamy foremki, przy pomocy widelca nakłuwamy ciasto i
pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20-25 minut-
aż się zarumienią. Po upieczeniu tartaletki studzimy w foremkach.
Gdy tartaletki stygną przygotowujemy farsz borowikowy. Na patelni rozpuszczamy masło. Siekamy drobno szalotkę i szklimy na maśle z dodatkiem listków tymianku( obrywamy je z gałązek, które wyrzucamy). Następnie dodajemy drobno pokrojone grzyby- smażymy przez około 20 minut na niedużym ogniu, na koniec doprawiamy solą.. W osobnym naczyniu mieszamy śmietankę ze startym serem i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu.
Na przestudzone tartaletki nakładamypo porcji grzybów i zalewamy porcją śmietanki z serem.
Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200stopni do momentu aż wierzchnia warstwa się zarumieni- około 15-20 minut. Gotowe!
Smacznego:)
A idz ty, zgin, przepadnij, silo nieczysta! Te tartaletki beda mi sie teraz snic po nocach.
OdpowiedzUsuń:P
Usuń