Składniki(na 8-9 tartaletek o średnicy 5cm):
kruche ciasto:1/2 szklanki mąki
50g masła
1 żółtko
łyżeczka cukru z wanilią (domowy cukier z wanilią)
krem marshmallow:
70ml mleka
120g pianek marshmallow
karmelizowany kumkwat:
150g kumkwatów
łyżka masła
100ml marsali
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy szybko w jednolitą masę. Ciasto zawijamy w folię sopżywczą
i odkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzonym ciastem wyklejamy foremki, przy pomocy widelca nakłuwamy ciasto i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20-25 minut- aż się zarumienią. Po upieczeniu tartaletki studzimy w foremkach i dopiero wtedy wyciągamy (dzięki temu nie pokruszą się tak łatwo).
Krem marshmallow: w rondelku rozpuszczamy w mleku pianki dokładnie mieszając całość- odkładamy by masa lekko przestygła i nie była gorąca.
Kumkwaty: na patelni roztapiamy masło i przesmażamy na nim pokrojone w plasterki i pozbawione pestek kumkwaty. Gdy owoce staną się szkliste dodajemy marsalę i redukujemy ją do zagęszczenia.
Na tartaletki nakładamy półpłynny krem marshmallow, a na krem kumkwaty. Gotowe!
Smacznego:)
pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńi pyszne były:)
UsuńBardzo ciekawy ten krem :) I dodatek kumkwatu :) Oryginalne, bardzo mi się podobają :)
OdpowiedzUsuńkrem bardzo prosty ale ma fajną, lekka strukturę, a kumkwat łagodzi jego słodycz. Cieszę się, że przypadły Ci do gustu:)
UsuńJeszcze nie jadłam kumkwatu nigdy, chętnie bym spróbowała. A tartaletki śliczne :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń