Składniki( na ciasto o średnicy 30 cm):
biszkopt:2 duże jajka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
25g masła
łyżeczka domowego ukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
400g kajmaku
350ml śmietanki 30%
4 spore banany
łyżeczka żelatyny
sok z 1/2 cytryny
2-3 kosteczki czekolady mlecznej
Sposób przygotowania:
Biszkopt: oddzielamy białka od żółtek i umieszczamy w dwóch osobnych naczyniach odpowiednio
dużych by można w nich ubijać. Rozpuszczamy masło( np. w mikrofalówce) i odstawiamy by przestygło. Do naczynia z żółtkami dodajemy 3 łyżki ciepłej wody i ucieramy mikserem do momentu aż powstanie jasna puszysta masa. Następnie do masy z żółtek dodajemy stopniowo cukier wymieszany z cukrem z wanilią i ubijamy aż cukier się rozpuści a masa zgęstnieje. Na koniec do tej masy dodajemy cienkim strumieniem, ciągle miksując masę, rozpuszczone masło. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywno. Pianę z białek dodajemy stopniowo do masy z żółtek, mieszając delikatnie łyżką by masa pozostała puszysta. Na koniec przesiewamy do masy wymieszane mąki i proszek do pieczenia. Ponownie dleikatnie, przy pomocy łyżki łączymy składniki by ciasto było jednolite. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem formy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni- pieczemy około 15 minut, aż biszkopt lekko się zarumieni. Upieczony biszkopt odstawiamy do przestudzenia.
Na 15 minut prze składaniem ciasta umieszczamy puszkę kajmaku w naczyniu z gorącą wodą- dzięki temu łatwiej będzie nam go rozprowadzić.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody.
Banany kroimy w plasterki, polewamy je sokiem z cytryny i mieszamy delikatnie- dzięki temu banany nie zciemnieją.
Ubijamy śmietanę i na koniec łączymy ją z żelatyną.
Składamy banoffee: na biszkopcie rozsmarowujemy równa warstwą kajmak, na kajmaku układamy warstwę bananów, następnie śmietanę i na koniec ucieramy na wierzch czekoladę. Najlepiej smakuje po 2-3 godzinnym schłodzeniu w lodówce. Gotowe!
Smacznego:)
Fajny pomysł, łatwiejsze do serwowania.
OdpowiedzUsuńo tak! Łatwiej zachować kształt i porcje się nie rozpadają.
UsuńZ biszkoptem nie próbowałam, też musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńwedług mnie na biszkopcie nabiera jeszcze lekkości:)
UsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuń